Tlf. 74 25 25 25

Korsbåndsoperation hund

Min hund halter

En af de hyppigste årsager til pludselig eller gradvist opstået halthed på et bagben hos hund er et helt eller delvist overrevet korsbånd.

Det har gennem de sidste 25 år været forsøgt mange forskellige slags korsbåndsoperation af hund og dette er sket med større eller mindre succes.

I dag er der fortsat mange holdninger til hvordan man bedst behandler hunde med overrevne korsbånd.

Det som alle kirurger i hele verden er enige om er følgende: Genoptræning efter en korsbåndsoperation, uanset hvilken, er altafgørende for at opnå et godt resultat. Jo bedre og grundigere et genoptræningsprogram man følger, jo bedre bliver resultatet efter operationen.

Operation af korsbånd hos hunde

Hos Dyrlægeteamet Sydvet anbefaler vi to forskellige korsbåndsoperationer af hunde:

Små hunde får som oftest en erstatning for det sprungne korsbånd uden på ledkapslen i form af et stykke nylonsnor, der placeres på en sådan måde, at trækket efterligner det træk, som skulle have været i det manglende korsbånd.

Større hunde (mere end 15-20 kg) tilbydes en TTA operation. I korthed er fordelen ved TTA, at man ikke behøver at erstatte det overrevne korsbånd med et kunstigt materiale. I stedet ændrer man ved hjælp af titanium-implantater trækket i knæet, så korsbåndet ikke længere er nødvendigt for knæets stabilitet (behøves for at knæet er stabilt).

TTA er en lidt større operation, men til gengæld viser erfaringerne, at hundene kommer sig hurtigere efter en TTA operation end ved en traditionel korsbåndsoperation.

Mange hunde med overrevet korsbånd har desuden en beskadiget menisk. Hvis menisken er beskadiget skal den fjernes og dette sker under korsbåndsoperationen.

Hos Sydvet anvender vi i dag på de fleste patienter – som nogle af de eneste i landet – ultralydsscanning forud for operationen, til at afgøre om der er tegn på skader på menisken. Når der ikke findes tegn på meniskskader, er det ikke nødvendigt at åbne ledkapslen (op) under operationen. På den måde bliver selve korsbåndsoperationen markant mindre traumatisk for hunden.

Sådan foregår korsbåndsoperation af hund

Her ses en engelsksproget animeret video om forskellige metoder til erstatning for et overrevet forreste korsbånd:

Her ses billeder og video af en ultralydsscanning af menisken:

Meniskenskade hos hund

Ultralydsscanning af minisken på hunden

 

 

Led- og Knoglekirurgi på hunde – ét af Sydvets specialer

Hos Sydvet har vi investeret i noget af det mest avancerede udstyr til kikkertoperationer, og det betyder, at vi får rigtigt mange henvisninger fra dyrlæger i hele Syddanmark.

Vi ved at det er en stor beslutning at skulle operere sin hund. Derfor lægger vi meget stor vægt på grundig vejledning og information omkring operation, behandling og genoptræning.

Vores avancerede udstyr betyder, at vi kan gennemføre en operation uden et stort indgreb – og det betyder hurtigere heling og nemmere genoptræning for din hund.

Læs mere om led- og knoglekirurgi på hunde ved at klikke her.